Művészetterápia a textilszobrászatban, Tar Ildikó képzőművésszel


Ez egy művészetterápia! …állapította meg lelkesen kedves barátom, amikor elhívtam egyik budapesti foglalkozásomra, hogy ismerje meg a TikoTex kövesítő textil technikát, vagyis a textilszobrászatot, ahogy én csinálom. Meglepett ez a kifejezés, de rögtön ráéreztem, hogy soha nem is kaphatna ettől találóbb jellemzést, leíróbb magyarázatot, ami így összefoglalja ennek a könnyen elsajátítható kreatív kikapcsolódásnak a nagyszerűségét. Képzőművészként, sok évnyi alkotó munkával a hátam mögött, mindig is úgy éreztem, elég néhány ecsetvonás, és már kívül vagyok a pszichén, a napi rutin monoton szürkeségén… és a lelkem szárnyai, egy különös, légies világba repítenek… Éppen így van ez most is, amikor a textilt belemártom a kövesítő ragasztóba, és hagyom hogy megmutassa milyen irányba szeretne elrepíteni az alkotói szabadság. Elmém egy más dimenzióban formázza kővé dermedővé az alakzatokat, …ráncokat képez, hullámokat fodroz, kisimítja az egyenetlenségeket… Majd mikor feleszmélek e nagyszerű utazásból, lelkem kisöpörve, szívem felvidámulva nyugtázza;… Jé! …megint alkottam valami szépet. 🙂

Ugyan így működik ez, ha többen alkotunk együtt… Mindenki kilép saját lelkének légies világába… és megragadja az éppen arra szálló sugallatot… Majd csak azt veszi észre, hogy kezei mintegy különösen vezérelt tapogatók, átformálják a dimenziókat, és már kész is a csoda!

Többen azt mondják ehhez kellek én is… Talán kezdetben igen. …mert én már sokszor bejártam ezt a lélekutat a gondolati kiüresedéstől a csodáig.

Gyere szárnyalj velünk Te is! Ismerd meg lelked rejtett dimenzióit. Nagyon sok szeretettel és odaadással tanítom meg Neked is ezt a roppant fantáziadús, végtelen kreativitást kibontakoztató technikáját, remélve, hogy sokunkhoz hasonlóan, Te is megleled a lelked gyógyító kikapcsolódásához vezető utat e nagyszerű és könnyen elsajátítható, művészetterápiás technikában.